OBILJEŽENA 80. GODIŠNJICA SMRTI DR. ANTE TRUMBIĆA

Bogatim programom obilježila se 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od najistaknutijih Splićana 20. stoljeća. Ante Trumbić djelovao je više od pola stoljeća, te je obilježio politički život Splita, Dalmacije i Hrvatske u teškim i bremenitim vremenima. Njegova životna misija bila je očuvanje teritorijalnog integriteta i rješavanje hrvatskog pitanja. Imao je andu, prgavost, dišpet ali i aristokratsku profinjenost. To su mu neki uzimali kao slabost i umišljenost, a on je zapravo uvijek bio svoj. Trumbićev sprovod 1938. godine ujedinio je čitavu Hrvatsku, a s preko 40.000 ljudi bio je najmasovniji posljednji ispraćaj kakvog je Split do tada vidio.

Glavni organizator programa obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Trumbića bilo je Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a suorganizatori su bili Muzej grada Splita, Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split. U zajedničkoj organizaciji pripremljen je višednevni program koji se sastojao od znanstvenog skupa u Mueju grada Splita (15. studenog 2018.), podizanja nove spomen-ploče na Trumbićevu rodnu kuću na Lučcu (15. studenog 2018.), mise-zadušnice i polaganja cvijeća na Trumbićev grob u crkvi sv. Frane (18. studenog 2018.), te svečane akademije u Zagrebu u Velikoj dvorani Matice hrvatske (22. studenog 2018.). Glavni pokrovitelj programa bio je Grad Split, a pri realizaciji programa financijski su potpomogli Općina Klis i Orbico d.o.o. Hrvatska.

Znanstveni skup u Muzeju grada Splita bio je podijeljen u dva dijela. Prvim dijelom simpozija, moderirao je dr. sc. Aleksandar Jakir. Nakon pozdravnih govora ravnateljice Muzeja grada Splita Branke Brekalo, predsjednika Društva prijatelja kulturne baštine Split Ede Šegvića, ravnateljice Sveučilišne knjižnice u Splitu Mirte Matošić i splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izlaganja su imali akademik Davorin Rudolf: Ante Trumbić – najčuveniji Splićanin u inozemstvu, mr. sc. Tea Blagaić Januška: Split u doba Ante Trumbića, Mihaela Kovačić: Trumbićev svijet knjiga, dr. sc. Ivanka Kuić: Pojava “Velebita” u kontekstu Trumbićeve politike “novog kursa“, Ivo Uglešić: Refleksije Ante Trumbića na atentat i smrt Stjepana Radića i dr. sc. Aleksandar Jakir: Ante Trumbić i jugoslavenstvo.

Drugim dijelom skupa moderirao je dr. sc. Mladenko Domazet, a referate su imali dr. sc. Stanko Piplović: Sjećanja na Antu Trumbića, dr. sc. Željko Radić: Ante Trumbić, odvjetnik, Hania Mladineo-Mika: Iz korespondencije dr. Ante Trumbića i dr. Vicka Mihaljevića, Marijan Čipčić: Ante Trumbić i Josip Smodlaka – prijatelji i politički rivali, dr. sc. Mladenko Domazet: Ante Trumbić i Ante Biankini, akademik Nenad Cambj: Don Frane Bulić i Ante Trumbić i Branka Despotušić: Inicijative Splićana i Ante Trumbića na uređenju Bačvica.

Nova spomen-ploča, koja je napravio akademski kipar Kažimir Hraste postavljena je na rodnoj kući Ante Trumbića na adresi Radunica 2 umjesto stare ploče koju je postavilo Društvo prijatelja kulturne baštine 1994. godine. Novu spomen-ploču, izlivena u bronci sa Trumbićevim portretom, svečano su otkrili Andro Krstulović Opara i Edo Šegvić između dva dijela znanstvenog skupa.

Misom zadušnicom i polaganjem cvijeća na grob Ante Trumbića u crkvi sv. Frane u nedjelju 18. studenog u 10 sati završio je splitski dio programa obilježavanja 80. godišnjice Trumbićeve smrti. Cvijeće na Trumbićev grob, kojeg je napravio njegov prijatelj Ivan Meštrović, položio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela u pratnji gvardijana samostana fra Martina Jakovića te predstavnika organizatora Marijana Čipčića, Tee Marinović i Barbare Kovačić. Fra Martin Jaković je u svojoj propovijedi istaknuo hrabro političko djelovanje dr. Trumbića u teškim vremenima za Hrvatsku.

Svečanom akademijom održanom u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu 22. studenog 2018. završio je program obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića. Prisutne je na početku programa pozdravio državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak, koji je sudjelovao u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Nakon pozdravnog govora održana su predavanja Ante Rendića-Miočevića: Ante Trumbić na dalmatinskoj političkoj sceni do početka Prvog svjetskog rata, dr. sc. Marinka Vukovića: Arhivska ostavština Ante Trumbića u Arhivu HAZU i dr. sc. Zdravke Jelaske Marijan: Dugo zagrebačko razdoblje Trumbićeva života i djelovanja (1923. – 1938.). Moderator predavanje je bio Marijan Čipčić. Učenici Glazbene škole Pavla Markovca oplemenili su svečanu akademiju svojim glazbenim izvedbama.