TRIBAŠ 3/2013

10.1.2013.
TRIBAŠ 3/2013: Branka Juras Misli o čuvanju moderne arhitekture izložba – (Mala galerija MGS, 11h) (vođenje)
Izložba “Misli o čuvanju moderne arhitekture“ nastala je kao logičan slijed istoimenog ciklusa od osam predavanja koji je organiziralo Društvo arhitekata Splita u svojim prostorijama krajem 2011. i početkom 2012. godine.
Izložba ukazuje na vječnu bitka staro – novo pri čemu je jako bitno definirati što je to uopće staro. U lokalnom kontekstu“, stečevina splitske moderne našla se u vakuumu između povijesno afirmirane baštine i suvremene izgradnje. Ova izložba upozorava na trenutnu nepažnju prema modernoj arhitekturi i njezinoj važnosti, naglašavajući da je ovo samo jedan od pokušaja da joj se priskrbi mjesto na pijedestalu koje zaslužuje. Isto tako vodeći se činjenicom da je dosada vrlo malo pisano o ovoj temi smatra se da je izrazito važno da grad koji je dao najveća imena hrvatske moderne arhitekture konačno progovori o njima na dostojan način, te da novim generacijama arhitekata i sugrađana omogući pristup njihovom radu kao vrijednom zalogu za budućnost. Zanimljiv je koncept ovog projekta koji prezentaciju djela renomiranih imena starije generacije moderne arhitekture kao što su: Neven Šegvić, Ivo Vitić, Ivo Radić, Lovre Perković, Frano Gotovac, Lavoslav Horvat, Mladen Kauzlarić i Harold Bilinić povjerava iskusnim predstavnicima novog naraštaja arhitekata, smatrajući ih najkompetentnijim u tom smislu budući da ih je većina s njima imala blizak kontakt, bilo tijekom studija ili kao suradnici. Time se željela ispuniti praznina nepostojanja monografskih djela o spomenutim autorima u okruženju čijih radova se, i neprimjećujući ih, svakodnevno krećemo.
Valorizacija moderne i njezino očuvanje izmiče nam iz ruku te u ovom trenutku opravdano možemo govoriti o potrebi spašavanja, a ne samo(o)čuvanja moderne arhitekture. Ali složeni proces konzervatorske zaštite modernih arhitektonskih realizacija nalazi se tek u početnoj fazi. Postupnom degradacijom i eliminacijom otvara se stoga realna opasnost „uklanjanja“ čitavog jednog gradograditeljskog sloja i otvaranja praznine u bogatoj slojevitosti urbane strukture….“ (Darovan Tušek prof. dr. sc. , iz predgovora prateće publikacije)