130. OBLJETNICA SVEČANOG OTVARANJA SPLITSKE FONTANE – NAJAVA SVEČANE AKADEMIJE

Na današnji dan prije 130 godine – 4. listopada 1890. godine svečano je po drugi put otvorena Monumentalna fontana na splitskoj Rivi koja je podignuta kao spomenik obnove Dioklecijanova vodovoda i dolaska tekuće vode u Split. U spomen na taj događaj Društvo prijatelja kulturne baštine – Komisija za obnovu Splitske fontane i Hrvatsko narodno kazalište Split organizirat će svečanu akademiju u Foyeru HNK Split u četvrtak, 15. listopada 2020. s početkom u 18 sati. Detaljan program svečane akademije najavit ćemo uskoro.
 
Povijesni kuriozitet je da je Splitska fontana otvarana dva puta. Prvi put su je otvorili 15. prosinca 1888. godine zajedno dr. Gajo Bulat, tadašnji splitski narodnjački gradonačelnik sa svojim suradnicima i dr. Antonio Bajamonti, inicijator podizanja Fontante i predstavnik prinosnika. Drugi put je svečano otvorenje organizirano 4. listopada 1890. godine. Tada je uređenje Fontane, čiju su gradnju sufinancirali brojni Splićani, konačno dovršeno. Oko Fontane je postavljena željezna ograda, posađeno je zelenilo i uklesan je natpis caru Franji Josipu I. čije je ime Fontana i službeno od tada nosila, premda to ime gotovo nitko nije koristio. Na svečanoj proslavi drugog otvoranja Splitske fontane prigodne govore su održali gradonačelnik dr. Gajo Bulat i kotarski poglavar Josip Tončić uz prisustvo mnogobrojnog pučanstva.
 
Raduje nas što našu svečanu akademiju možemo najaviti u vrijeme kada je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom pokrenula pripremne radnje za obnovu Splitske fontane. Natječaj za izradu glavnog projekta obnove Spomenika vodi – Monumentalne fontane je završen. Sada slijedi izrada projektne dokumentacije i sve je izglednije da će u bližoj budućnosti Fontana biti obnovljena na radost brojnih Splićana čiji su predci financirali njenu gradnju!
 
Fotografija iz fundusa Muzej grada Splita.