ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 130. OBLJETNICE SPLITSKE FONTANE

U povodu 130. obljetnice drugog svečanog otvaranja Splitske fontane 15. listopada 2020. u Foyeru HNK Split održana  je svečana akademija i prigodna izložba. Program koji je održan na ovoj svečanoj akademiji trebao je biti održan u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda 23. ožujka 2020. Zbog pandemije koronavirusa svečana akademija povodom Svjetskog dana voda je odgođena a program je izveden na svečanosti povodom 130. obljetnice otvaranja Splitske fontane 15. listopada 2020.
 
Organizatori svečane akademije bili su Društvo prijatelja kulturne baštine – Komisije za obnovu Splitske fontane i Hrvatsko narodno kazališta Split. Svečana akademija bila je posvećena nedavno preminulom prof. dr. Dušku Kečkemetu, jednom od simbola Splita koji je čitavi svoj radni vijek posvetio proučavanju i očuvanju splitske i dalmatinske kulturne baštine i dugogodišnjem počasnom predsjedniku Komisije za obnovu Splitske fontane.
 
Pozdravne riječi su na početku okupljenima uputili dr. sc. Marijan Čipčić, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine, dr. Ante Tukić, predsjednik Komisije za obnovu Splitske fontane, prof. Miljenko Domijan, dugogodišnji glavnih konzervator RH i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 
 
Uz predavanja akademika Nenada Cambija i prof. dr. Ivane Prijatelj Pavičić, dr. sc. Stanka Piplovića i mag. ing. aedif. Tonija Kekeza, održao se i umjetnički program operne prvakinje Terezije Kusanović u klavirskoj pratnji Ane Šabašov i dramskog glumca HNK Split Luke Čerjana. Voditeljica programa je bila dramska glumica HNK Split Zorana Kačić Čatipović.
 
Svečanu akademiju je pratila i prigodna izložba. Uz maketu autora Dimitrija Barba koja je izložena u atriju HNK Split, u Foyeru je bila izložena maketa Splitske fontane u vlasništvu Zlatarije Dvornik koja je rad splitskog umjetnika Vinka Dragičevića. U Foyeru je također bila izložena skulptura “Nereida” sa Splitske fontane koju je napravio akademski kipar doc. art. Robert Jozić uz panoe sa fotografijama Splitske fontane.