200. OBLJETNICA ROĐENJA FRANZA VON SUPPÉA

Poštovane, poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na obilježavanje 200. obljetnice rođenja skladatelja Franza von Suppéa (Split, 18. travnja 1819. – Beč, 21. svibnja 1895.).

PROGRAM:
Postavljanje vijenca na spomen-ploču na rodno mjesto Franza von Suppéa na adresi Petrova 1, u četvrtak, 18. travnja 2019. u 11 sati.

Predavanje dr. sc. Stanka Piplovića o životu i djelu Franza von Suppéa u srijedu, 24. travnja 2019. u 19 sati u prostorijama Društva prijatelja kulturne baštine Split, na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 25.

U Splitu je 18. travnja 1819. rođen Franz von Suppe (Demella), skladatelj i dirigent. Godinu dana nakon njegova rođenja roditelji su mu preselili u Zadar gdje je završio pučku školu i klasičnu gimnaziju. Osnovno glazbeno obrazovanje dobio je u Zadru kod Giovannija Cigale, a flautu je učio kod Giuseppea Ferrarija. Prvu svoju operetu ”Il pomo” počeo je skladati u Zadru, a djelo je ostalo nedovršeno. Kao šesnaestogodišnjak skladao je 1832. djelo ”Missa Dalmatica” koju je poslije preradio i 1877. tiskao u Beču, a praizvedena je kolovoza 1835. u franjevačkom samostanu u Zadru. Tu je misu, koja se zagubila, dvadeset godina kasnije preradio. Oratorij ”Extremum Juditium” također je praizveden u Zadru 28. lipnja 1860. i izvedena je za solo, zbor, orkestar i orgulje, za njegova posjeta gradu djetinjstva. Zadarskom filharmonijskom društvu posvetio je velik broj skladbi. Autor je velikog broja opereta, a najpoznatija mu je ”Boccaccio”. Dosta je skladbi skladao na osnovi dalmatinskog folklora, a mnoge su i tematski bile vezane za Dalmaciju. Od brojnih djela s Dalmacijom ga vežu opera ”Das Matrosen Heimkehr” skladana 1885., kojoj je radnja smještena na otok Hvar, i pjeva se Dalmatinska himna više dalmatinskih pjesama, te uvertira na dalmatinske folklorne teme u f-molu. U izvođenju Splitskog kazališnog društva godine 1930. prikazivana je opereta ”Lijepa Galateja”, a ”Boccaccio” 1934. godine. Smatraju ga jednim od vodećih skladatelja bečke operete u drugoj polovici XIX. stoljeća. S mnogo simpatije pratio je rad Ivana Zajca u Beču i svesrdno ga pomagao. Umro je 21. travnja 1895. u Beču.

Radujemo se Vašem dolasku!