OBILJEŽENA 130. OBLJETNICA MONUMENTALNE FONTANE

17. prosinca 2018. godine je u prepunoj dvorani Muzeja grada Splita obilježena 130. obljetnica Monumentalne fontane u organizaciji Društva prijatelja kulturne baštine Split i Komisije za obnove Splitske fontane. Program se sastojao od predavanja i umjetničkog programa. Predavanja su održali prof. dr. sc. Mladen Smoljanović: Voda – izvor života, dr. sc. Stanko Piplović: Split pred obnovu Dioklecijanovog vodovoda, Marijan Čipčić, prof.: Uspostava vodoopskrbnog sustava u Splitu, te akademik Nenad Cambj: Spomenik vodi. U umjetničkom dijelu programa nastupili su Antonija Teskera, sopran uz klavirsku pratnju Ane Šabašov,
prof., te dramski glumac Ivan Baranović. Program je vodio Ivo Uglešić, prof. U Muzeju grada Splita sinoć je izložena srebrna maketa Monumentalne fontane koja je rad splitskog umjetnika Vinka Dragičevića, a u vlasništvu je zlatarije Dvornik. U sklopu programa predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Split Edo Šegvić je dodijelio zahvalnicu akademskom kiparu Kažimiru Hrasti za doprinos radu Društva.
 
Dana 15. prosinca 1888. godine konačno je, nakon osam godina parničenja između narodnjaka na čelu s gradonačelnikom dr. Gajom Bulatom i predstavnika prinosnika na čelu s bivšim autonomaškim gradonačelnikom dr. Antonijem Bajamontijem, u Monumentalnoj česmi puštena voda iz svih mlaznica, uz njenu veliku iluminaciju i uz prisustvo brojnih građana. Ona je postavljena isključivo kao spomenik vodi, tj. kao logičan i trajan spomen na dolazak tekuće vode nakon više od dvanaest stoljeća, pošto je obnovljen Dioklecijanov vodovod. Obilježavanjem ove važne obljetnice podsjetit će se javnost na nemjerljivu veličinu
tog poduhvata, koji je omogućio da, tijekom vremena, svaka kuća i svaki stan dobiju tekuću vodu. Taj događaj od prije 130. godina veliki je poduhvat, kojim je mali grad Split napravio temeljni iskorak u civilizacijske tokove Europe.
 
Komisija za obnovu Splitske fontane se od svog osnutka 2005. godine na čelu s dr. Antom Tukićem zalaže za faksimilnu obnovu tog spomenika vodi koji je, unatoč tome što ga nema već 71 godinu nepobitni dio identiteta našeg grada. Obnovom ove fonatane, ne samo da bi se ponovno zakružio historicistički sklop na zapadnom dijelu spltiske rive, već bi se ispravila povijesna nepravda kojom je grad Split jednim barbarskim činom ostao bez obilježja jednog od svojih najvažnijih postignuća u novijoj prošlosti – ponovnog dolaska tekuće vode u grad.