ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ‘SEDAM DESETLJEĆA BEZ MONUMENTALNE FONTANE’

Na dan 30. svibnja 2017. navršilo se točno sedamdeset godina od rušenja Monumentalne fontane na splitskoj rivi. Tim povodom Komisija za obnovu Splitske fontane, Društva prijatelja kulturne baštine Split, Muzej grada Splita, a uz podršku facebook grupe „Inicijativa za obnovu monumentalne fontane na splitskoj rivi“, organizirali su sinoć, 29. svibnja 2017. u u Muzeju grada Splita okrugli stol. Govornici su bili: dr. Ante Tukić, predsjednik Komisije za obnovu Splitske fontane, akademski kipar Robert Jozić, akademik Nenad Cambj, Ante Alujević, jedan od pokretača facebook „Inicijative za za obnovu Splitske fontane na Rivi“, te dr. sc. Stanko Piplović, dok je moderator bio Marijan Čipčić. Prisutne su na početku pozdravili Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja grada Splita i Edo Šegvić, predsjednik Društva prijatelja kulture baštine Split. U ispunjenoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita po prvi puta je javno prezentirana skulptura Nereide, rad akademskog kipara Roberta Jozića.

Monumentalna fontana je sagrađena u spomen dolaska vode u Split nakon obnove Dioklecijanovog vodovoda, a za vrijeme gradonačelnika Antonija Bajammontija. Taj događaj je značio ulazak Splita u civilizacijske tokove Europe i modernog života. Autor monumentalne fontane je poznati padovanski kipar Luigi Ceccon, a isklesana je u  renomiranoj kiparsko-klesarskoj radionici Dall’Ari u Milanu. Građani su je financirali, jer su to smatrali svojom čašću i time su se ponosili. Gotovo je svaka obitelj u tome sudjelovala neovisno o političkoj orijentaciji i materijalnoj situaciji. Uz veliko slavlje i prisustvo građana Splita 1888. godine svečano ju je otvorio hrvatski gradonačelnik narodnjak dr. Gajo Bulat. Nasilno je srušena  30. svibnja 1947. godine.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja obnove, a potaknuto javnim mnijenjem i stajalištima kompetentnih stručnjaka, znanstvenika, te znanstvenih institucija Društvo prijatelja kulturne baštine-Split preko svoje Komisije za obnovu Splitske fontane formirane od 9 različitih udruga od 2005. godine ponovno pokreće inicijativu za njenu obnovu. Osim brojnih podrški građana, nude se i financijska sredstva kao podrška njenoj obnovi.

Monumentalna fontana

 

70-MF2017