PROSLAVLJENA 200. OBLJETNICE PODRŽAVLJENJA KLASIČNE GIMNAZIJE U SPLITU

Društvo prijatelja kulturne baštine Split organiziralo je zajedno sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU, Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Državnim arhivom u Splitu, I. gimnazijom Split i Nadbiskupijskom klasičnom gimnazijom “Don Frane Bulić“ Split, znanstveni skup i svečanu akademiju “200. obljetnica podržavljenja Klasične gimnazije u Splitu“. Ova manifestacije se održala 25. svibnja 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU, Trg braće Radić 7.

Po završetku znanstvenog skupa dr. sc. Ivan Basić je predstavio knjigu “Govori protiv Kataline”, Marka Tulija Cicerona. Knjigu je preveo Ante Podrug, a uredila i uvodnu studiju napisala Inge Belamarić, inače oboje dugogodišnji profesori klasičnih jezika u I. gimnaziji Split.

PRO_5721Svečana akademija uz glazbeno-dramski program učenika I. gimnazije Split i Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split, održala se istog dana, navečer u velikoj dvorani Nadbiskupijske klasične gimnazije na adresi Zrinsko-Frankopanska 19 pod vodstvom Jerka Župe, prof.

Splitski nadbiskup Stjepan Cosmi utemeljio je 1700. godine Sjemenište u Splitu. U okviru te ustanove djelovala je i crkvena gimnazija. Dolaskom pod austrijsku upravu, Dekretom od 3. prosinca 1816., Dalmatinsko namjesništvo u Zadru najavilo je otvaranje državne Klasične gimnazije u Splitu. Godine 1817. to je i provedeno, reorganizacijom škole koja je tako postala državna s pravom javnosti. Odlukom od 30. listopada postavljen je za prvog prefekta kanonik Nikola Didoš, ravnatelj sjemeništa. Škola je smještena u staroj zgradi sjemeništa. 1 od 2 program program.

Počasni predsjednik skupa je bio akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU. Predsjednik provedbenog odbora je bio dr. sc. Stanko Piplović, a tajnik Marijan Čipčić, prof., obojica članovi predsjedništva Društva prijatelja kulturne baštine Split. Ostali članovi provedbenog odbora su bili: prof. dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Marina Grgičević, prof., ravnateljica Državnog arhiva u Splitu, Marijan Puljiz, prof., ravnatelj I. gimnazije Split, te don Josip Dukić, prof., ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split.